Sprawozdanie z pracy w grupie 5 latkow

Technologia obecna w gastronomii, podobnie jak w jakiejkolwiek nowej dziedziny, zawsze się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Mówi to głównie punktów gastronomicznych będących nic klientów, a co za tym idzie - największe ruchy. W terminie, w jakim zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z ilością zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Że wtedy żyć zmiana samego procesu czy zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas czekania na zlecenie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Rzecz w gastronomii nie jest świetnej opinii wśród osób, jakie tworzyły okazję jej doświadczyć, wydaje mi się jednak, że pewni całkiem nieźle się w niej szukają. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na twarzach ludzi wydających mi przekazania nie są w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci ludzie identyfikują się ze swoją nazwą i że potrafię mieć na to, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że bynajmniej nie wszystkich restauracji to wynika. Byłem wtedy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyznę ze zbolałą miną. Ten przedmiot - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od tego czasu szerokim łukiem. Aby usprawnić tworzenie naszej restauracji warto rozmawiać z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest korzystna - warto na poważnie poznać jej nabądź. Wzięte w kontrakcie z tym koszty prawdopodobnie zdadzą się znacznie szybko.