Drukarka fiskalna emar

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten tekst stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W praktyce w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie kojarzone jest w konkretnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka podstawowych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i ciężką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę który z niecierpliwością czeka przy stole na indywidualne rozliczenie. Dodatkowym atutem istnieje szansa zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co umożliwia ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić optymalne wymiary, pozwalające na jej naturalne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a i świeży i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na określone monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność jeden z szerszych kosztów, więc warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można dostać na ostatni cel ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto też odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby być szansa jej sprawdzenia oraz szkolenia ludzi z myśli jej próbowania i harmonii z programami do obsługi punktów restauracyjnych.